Certificering & Duurzaamheid

Opgericht in 1900 door Jan Bunnik en nog altijd wordt het familiebedrijf voortgezet door de familie Bunnik.

Met ruim 120 jaar ervaring en passie voor hout weten wij als geen ander hoe belangrijk het is om te werken met respect voor gezondheid, samenleving en milieu.

Hout is het meest milieuvriendelijke bouwmateriaal ter wereld. Veel duurzamer dan steen, beton of staal. Hout is hernieuwbaar en legt tijdens de groei CO₂ vast. Er is geen ander bouwmateriaal dat met zo weinig energie wordt geproduceerd als hout.

Zonder duurzaam beheerde bossen, duurzame bosbouw en duurzame handel en verwerking van hout zou er geen toekomst bestaan voor onze bedrijfstak.
Het gebruik van duurzaam hout is voor ons logisch en niet alleen belangrijk voor mens en dier, ook het klimaat wereldwijd profiteert hiervan en het bos zal hierdoor alleen maar groeien.

Een van de manieren om aan te tonen dat hout uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is, is middels certificaten.

Houthandel Bunnik is daarom FSC® & PEFC gecertificeerd:

FSC

FSC, het Forest Stewardship Council® is een in 1993 opgerichte non-profitorganisatie op initiatief van milieuorganisaties uit 25 landen.
De organisatie is opgericht om het verantwoord beheer van bossen te bevorderen in voornamelijk tropische gebieden.

FSC werkt volgens de FSC standaard met hierin principes en criteria voor verantwoord bosbeheer met de bedoeling om sociale, milieu- en economische belangen in balans te brengen. Bosbeheer volgens deze standaard moet de bossen beschermen voor huidige en toekomstige generaties.

De zogenaamde FSC-standaard (ook wel de principes en criteria genoemd) voor verantwoord bosbeheer brengt sociale, milieu- en economische belangen in balans. Bosbeheer conform deze standaard, met hieraan gekoppeld mogelijke hout- en papierproductie, beschermt bossen voor huidige en toekomstige generaties.

Om aan te tonen dat hout, houtproducten en papier afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen die worden beheerd volgens de FSC standaard wordt het FSC keurmerk toegekend, en wordt het gevolgd middels een chain of custody van kap tot eindproduct zolang deze ketting niet wordt doorbroken.
Het is daarom van belang dat iedere schakel in deze ketting ook FSC gecertificeerd is, met als doel consumenten en bedrijven in staat te stellen om duurzaam in te kopen.

Houthandel Bunnik is FSC gecertificeerd onder nummer:

SCS-COC-000652-AIT

PEFC

PEFC, het Programme for the Endorsement of Forest Certification, vrij vertaald het programma voor de goedkeuring van boscertificering, is een toonaangevende wereldwijde alliantie van nationale boscertificeringssystemen.
Het is een internationale non-profit, niet-gouvernementele organisatie die duurzaam bosbeheer wil bevorderen door onafhankelijke certificering door derden.

PEFC is in 1999 ontstaan toen kleine en familiale boseigenaren uit Europa samen kwamen om een boscertificeringssysteem op te zetten waarmee ze hun duurzaame bosbeheer konden aantonen.
Nu ruim 20 jaar later is PEFC het grootste boscertificeringssysteem ter wereld.

Bij PEFC is boscertificering de kern en bied men boseigenaren van groot tot klein een hulpmiddel om hun verantwoorde bosbeheer aan te tonen middels het PEFC certificaat.

Hout, houtproducten en papier dat afkomstig is uit PEFC gecertificeerde bossen wordt gevolgd van kap tot eindproduct middels een chain of custody, zolang deze ketting niet wordt doorbroken.

Het is daarom van belang dat iedere schakel in deze ketting ook PEFC gecertificeerd is met als doel consumenten en bedrijven in staat te stellen om duurzaam in te kopen.

Houthandel Bunnik is PEFC gecertificeerd onder nummer:

SCS-PEFC-COC-000652-IB

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden in FSC & PEFC gecertificeerd hout, neem dan contact met ons op.